Grytstek i jägarsmak
Det är kryddblandningen som gör den här grytsteken på älg till något alldeles extra. De mustiga kryddorna kombineras i en len sås av gräddfil och grädde och en aning vitlök. Vi gissar att det här receptet blir en favorit hos viltmatlagare av alla kategorier.
Det här behöver man för 8- 10 personer:
1,8 kg benfri älgstek
2 msk margarin
Vatten
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 krm riven muskotnöt
3 krm kanel
¾ krm kryddnejlika
3 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
2 msk mjöl
1 msk smör
Så här gör man:
1. Är köttet fryst, låt det ligga framme i rumsvärme ca 3 timmar. Om det är nät omkring tag bort det och bind upp köttet med krympt hushållssnöre i stället. Nätet stänger kryddorna ute. En oformlig bit kött kan också bindas upp sedan det tinat i grytan.
2. Torka och putsa ev köttet. Bryn runt om i stekpannan och ta sedan upp det. Vispa ur pannan med vatten och sila upp 1 dl steksky i stekgrytan.
3. Blanda kryddorna i en liten skål.
4. Snitta vitlöksklyftorna och späcka köttet med dem på fyra ställen. Salta och gnid in köttet med kryddblandningen. Spara lite till avsmakning av såsen.
5. Blanda grädde och gräddfil med stekskyn i grytan. Lägg ner steken och hetta upp, inte alltför hastigt.
6. Låt steken puttra under lock. Vänd den några gånger under tiden. Efter ca 1½ timme går det att sticka in en köttermometer i tjockaste delen, vilket är bästa sättet att kontrollera när steken är klar. Bräsera till temperaturen visar 77°. Lätt rosa inuti är den vid 72°. När man är osäker på köttets ålder och kvalitet är det säkrast att välja den högre temperaturen.
7. Ta upp steken och håll den varm med aluminiumfolie runt. Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll och vispa ner i såsen. Koka ca 5 min. Smaka av. Tillsätt ev den kryddblandning du sparat. Såsen ska vara riktigt mustig och kryddig. Skär upp köttet i skivor och servera med såsen, kokt potatis, haricots verts och lingongelé.
Detta recept är från en Ch Gourmé middag 1980 (29 nov 1980).