22 nov. 2010

Det är för billigt att spela golf!

Ja, så sa en medlem på senaste medlemsmötet i min golfklubb. Man ska kanske vända det till en fråga "Är det för billigt att spela golf?"

Många golfklubbar skulle tveklöst svara JA på denna fråga. Ett stort antal av Sveriges golfklubbar har idag en ansträngd ekonomi och behöver höja både medlemsavgifter och greenfee för att få det att gå runt.
Men vad tycker medlemmarna. Det finns många medlemmar som instämmer i att det är för billigt, men är dessa representativa för golfmedlemmen i allmänhet? Jag tror nog inte det. På vårt senaste medlemsmötet kom förslag från flera deltagare att höja medlemsavgiften med mer än vad styrelsen hade föreslagit till mötet. Det högsta budet var en höjning med 20%, ca 1000 kr. En snabb analys av vilka som lägger fram dessa förslag ger mig en bild av herrar, 60+, som har lämnat jobbet bakom sig. Självklart är det billigt att spela golf om man hinner spela ett par rundor i veckan. Då blir ju priset per timma bara en dryg 20:a.
Men de golfare som är mellan 40 och 60, vad anser dom om kostnaden för sin golf. Många av dessa hinner inte spela ens en runda i veckan på grund av sitt arbete och familjelivet.
Går man sedan ner i ålder till de under 40 så ser man tydligt idag att man tappar dessa medlemmar i klubbarna. Många av dessa tycker säkert det är OK att betala 600 - 700 kr i greenfee, men många vill inte binda upp sig till en viss klubb och betala för spelrätter eller medlemslån.
För att driva en golfanläggning behövs det pengar och för att utveckla golfbanan måste det finnas säkra intäkter. Om allt fler av de yngre golfarna inte vill betala höga medlemsavgifter, köpa en spelrätt eller låna klubben pengar, hur ska då klubbarna överleva och kunna erbjuda en bra produkt. Detta är golfsveriges Moment 22. De äldre vill betala mer för att få en bra bana att spela på och träffa sina golfvänner i veckan medan de yngre vill vara flexibla och kunna köpa sig en golfrunda utan bindning till en viss bana. Hur löser vi detta?

Posted via email from Peter's posterous