21 jan. 2010

Grand i Lund

Det är mitten av januari och som vanligt bjuder jag då familjen på middag i Lund, ja det var andra året nu. Det finns gott om bra restauranger i Lund att välja på. Denna gång valde jag Grand. En klassisk krog med gamla anor. Det är kanske inte den man i första hand tänker på om man är ute efter stjärn-krogar, men det är något visst med Grand.
En fredag vid halv sju är det ganska gott om folk när man stegar in förbi baren. Det är många After Work sällskap kan man misstänka. Vi får vårt bord i Gambrinus och börjar studera menyn. Sten Bromans whiskyköttbullar, Överliggare och anda klassiker får var denna gång. Vi väljer Lundameny. Vi inleder med Inkokt torsk med krispig Bresaola. Det smakar bra, kanske lite dålig smak på fisken, men Bresaola och tillbehör ger ändå en viss finess på förrätten.
Till huvudrätt valde vi Skånsk rådjurstek som serverades med en underbar svarttrumpetsvaps crème och vinägerbakade jordärtskockor. Detta smakade mycket gott och köttet var så där lagom stekt.
Till avslutning var det Tahitvanilj och hallon parfait med havtorncrème. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, en parfait är ju alltid lite hård men denna var riktigt hård. Formad som en halv tennisboll, det kändes lite storkökstillverkning. Smaken var ok men jag hade nog förväntat mig något som såg trevligare ut på tallriken.
Till förrätten drack vi Saint Clair Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Ett riktigt gott och fylligt vitt vin. Till huvudrätten valde vi Côte-De-Rhône-Village. Det smakade bra men kanske inte den kryddighet man brukar känna i ett Côte-de-Rhône.
Ja Grand är Grand det kan man inte komma ifrån. En härlig atmosfär. Maten är bra men tillhör inte Gourmetkrogarna. Går man till Grand är det främst för atmosfären. I White Guide 2009 får Grand betyget "Ett bra ställe".
Nu är förväntningarna stora var middagen kommer att bli i januari 2011. Vi får se.